Indledning: Når det abstrakte bliver håndgribeligt for ordblinde
For mange mennesker med ordblindhed er læsning og skrivning en udfordring, der ofte forbliver usynlig for andre 1. Denne udfordring kan især komme til udtryk, når der skal arbejdes med abstrakte begreber i undervisningen. Ordblindhed, der primært påvirker evnen til at afkode og behandle skriftsprog, kan indirekte vanskeliggøre forståelsen af ideer og koncepter, som ikke umiddelbart kan ses eller røres 3. Forestil dig for eksempel at skulle forstå begreber som demokrati, retfærdighed eller frihed, når selve læseprocessen kræver så meget energi. Teknikker, der kan gøre disse abstrakte ideer mere håndgribelige, spiller derfor en afgørende rolle i at sikre, at ordblinde ikke bliver hægtet af i deres læring.
Selvom mange ordblinde med tiden udvikler strategier til at kompensere for deres vanskeligheder med at læse og skrive 7, kan det stadig være svært at tilegne sig og forstå omfattende læremateriale, især når det indeholder mange abstrakte termer. Den energi, der bruges på at afkode teksten, kan nemlig tage fokus fra selve forståelsen af indholdet. Derfor er det vigtigt at finde metoder, der kan bygge bro mellem den abstrakte teori og den praktiske anvendelse, især i en dansk uddannelseskontekst, hvor skriftsproget spiller en central rolle. Denne artikel vil udforske effektive og forskningsbaserede strategier, der kan hjælpe ordblinde med at konkretisere abstrakte begreber og dermed forbedre deres læringsoplevelse.
Udfordringen ved abstrakte begreber for ordblinde i Danmark
Den primære vanskelighed ved ordblindhed er knyttet til evnen at afkode og stave ord korrekt på grund af problemer med at forbinde bogstaver og lyde 2. Ifølge læseprofessor Carsten Elbro defineres ordblindhed som markante vanskeligheder med at lære at bruge skriftens lydprincip, hvilket fører til besvær med sikker og hurtig ordafkodning og dermed begrænset læseforståelse 3. Denne grundlæggende udfordring kan dog også føre til sekundære vanskeligheder, især når det gælder sprogforståelse og tilegnelsen af abstrakte ord og begreber 3.
Når ordblinde bruger en betydelig mængde kognitiv energi på at afkode ord, kan der være færre mentale ressourcer tilgængelige til at behandle og forstå mere komplekse eller abstrakte informationer 8. Hanne Trebbien Daugaard påpeger, at selvom ordblindhed i udgangspunktet ikke er en sprogforståelsesvanskelighed, kan det over tid blive en udfordring, da den øgede indsats ved afkodning kan betyde færre erfaringer med tekster og nye ord, hvilket potentielt begrænser ordforrådet og dermed sprogforståelsen 8. Derudover spiller et stærkt ordforråd og god baggrundsviden en væsentlig rolle i at kunne forstå abstrakte begreber 3. Hvis læsningen er besværlig og tager lang tid, kan det resultere i, at ordblinde læser mindre og derfor ikke i samme grad som andre møder nye og udfordrende ord, som ofte er nødvendige for at forstå abstrakte ideer 3.
Den danske retskrivnings ofte uregelmæssige karakter kan forværre udfordringerne med afkodning for ordblinde 11. Artiklen fra Alinea.dk fremhæver, at dansk er et svært skriftsprog på grund af uregelmæssig ortografi, hvilket gør det afgørende, at undervisningen i vokalernes udtalevarianter foregår systematisk. Denne kompleksitet kan yderligere belaste de kognitive ressourcer, der er tilgængelige for at forstå abstrakte begreber. Selvom teknologiske hjælpemidler som oplæsningssoftware kan hjælpe med at tilgængeliggøre skriftligt materiale 4, sikrer de ikke automatisk, at abstrakte ideer forstås. Derfor er det essentielt at anvende specifikke pædagogiske metoder, der fokuserer på konkretisering, for at bygge bro over denne læringsmæssige udfordring.
Hvorfor konkretisering er nøglen til bedre forståelse
For at ordblinde bedre kan forstå abstrakte begreber, er det afgørende at gøre disse mere konkrete og håndgribelige. Ved at forbinde abstrakte ideer med noget, der kan opleves gennem sanserne – det være sig syn, lyd, berøring eller bevægelse – bliver informationen mere tilgængelig for arbejdshukommelsen [generel viden inden for feltet]. Konkrete eksempler fungerer som ankre for abstrakte koncepter, hvilket gør dem nemmere at huske og anvende i forskellige sammenhænge [generel viden inden for feltet].
En særlig effektiv tilgang for ordblinde er multisensorisk læring, hvor flere sanser aktiveres i læringsprocessen 11. Som det fremgår af materialet fra Viden om Læsning, har ordblinde elever særligt brug for at lære nye ord ved at se, høre, sige og skrive dem 14. Denne tilgang skaber stærkere og mere varierede neurale forbindelser, hvilket styrker både indlæring og hukommelse. Visuelle hjælpemidler, såsom diagrammer, grafiske oversigter og billeder, er ligeledes værdifulde redskaber, da mange ordblinde har en stærk visuel læringsstil 15. EMU.dk understreger vigtigheden af at vurdere teksters tilgængelighed i forhold til billeder, skemaer og grafer 15. Ved at præsentere abstrakte relationer og koncepter visuelt, bliver de mere umiddelbart forståelige.
Brugen af virkelighedsnære eksempler og praktiske anvendelser kan også gøre abstrakte begreber mere relevante og meningsfulde for ordblinde, hvilket øger deres engagement og forståelse [generel viden inden for feltet]. Teknikker som rollespil, hvor abstrakte sociale interaktioner eller historiske begivenheder udspilles, kan også være meget effektive. Derudover kan konkretiseringsteknikker udnytte de styrker, som mange ordblinde besidder inden for visuel-rumlig tænkning og praktisk læring 1. Ved at gøre læringen mere håndgribelig og relaterbar, kan man mindske den frustration og angst, der ofte er forbundet med læring for ordblinde, og i stedet skabe et mere positivt og effektivt læringsmiljø 1.
Praktiske konkretiseringsteknikker i dansk undervisning
I den danske undervisningskontekst findes der en række praktiske teknikker, som lærere kan anvende for at hjælpe ordblinde elever med at forstå abstrakte begreber.
Brug af visuelle hjælpemidler: Visuelle elementer er et stærkt redskab til at konkretisere abstrakte ideer. Billeder, illustrationer, diagrammer, flowcharts og mindmaps kan alle hjælpe med at repræsentere abstrakte koncepter på en mere tilgængelig måde 15. I danskfaget kan man for eksempel bruge et visuelt tankekort til at udforske temaer i en roman eller tegne en karaktermap for at forstå relationerne mellem personerne. I matematik kan talrækker visualisere negative tal, mens cirkeldiagrammer kan illustrere brøker. Historiske begivenheder kan konkretiseres ved hjælp af tidslinjer med billeder og nøglebegivenheder, og i natur/teknologi kan man tegne diagrammer af biologiske processer som fotosyntese eller skabe visuelle modeller af atomer.
Anvendelse af konkrete genstande og manipulation: Fysiske genstande og materialer kan gøre abstrakte ideer håndgribelige [generel viden inden for feltet]. I matematik kan LEGO klodser bruges til at forstå grundlæggende regnearter, mens brøkstave kan visualisere brøker og forhold. I danskundervisningen kan man bruge fysiske bogstavbrikker til at bygge ord og forstå lydsystemet, eller man kan manipulere med sætningsstrips for at lære om sætningsstruktur. Historiske perioder kan gøres mere levende ved at undersøge kopier af genstande fra den tid, og i naturfag kan man udføre praktiske eksperimenter for at illustrere videnskabelige principper.
Illustrative scenarier og fortællinger: Ved at skabe genkendelige scenarier og fortællinger kan abstrakte begreber blive mere relaterbare [som anmodet i brugerens forespørgsel]. For eksempel kan man i samfundsfag forklare demokrati ved at lave et rollespil om et skolevalg eller et elevrådsmøde 5. Begrebet retfærdighed kan illustreres gennem en historie om at dele ressourcer i klassen på en fair måde 5, og frihed kan forklares ved at fortælle om vigtige historiske begivenheder, hvor kampen for frihed var central 2.
Analogi og metaforer: At bruge analogier og metaforer er en effektiv måde at forbinde abstrakte koncepter med mere velkendte ideer [som anmodet i brugerens forespørgsel]. Man kan for eksempel sammenligne strukturen i en kompleks sætning med et tog, hvor de forskellige led i sætningen er som vognene. Ideen om innovation kan forklares med metaforen om et “frø af en idé”, der skal plejes for at vokse. Strøm i et kredsløb kan sammenlignes med vand, der løber i et rør.
Kropsliggørelse og bevægelse: Ved at inddrage fysisk bevægelse kan man styrke forståelsen og hukommelsen 13. I biologitimen kan eleverne for eksempel fysisk agere de forskellige stadier i en livscyklus. Grammatiske begreber som forholdsord kan repræsenteres ved at bruge kroppen til at vise “under”, “over” eller “ved siden af”. Historiske begivenheder kan gøres mere levende ved at skabe en menneskelig tidslinje, hvor eleverne placerer sig i den korrekte rækkefølge.
Tale og diskussion: Det er vigtigt at give ordblinde elever mulighed for at verbalisere abstrakte begreber og deltage i strukturerede diskussioner for at uddybe deres forståelse 15. Strategier som tænk-par-del, hvor eleverne først tænker individuelt, derefter diskuterer med en partner og til sidst deler deres tanker med klassen, kan være meget gavnlige. Fælles konceptkortlægning på en tavle, hvor eleverne bidrager med deres forståelse af et abstrakt begreb, er også en effektiv metode.
Valget og implementeringen af disse teknikker bør altid tilpasses den enkelte elevs behov og læringsstil 15. Ved at inddrage eleverne i beslutningen om, hvilke metoder der anvendes, kan man øge deres engagement og gøre læringen mere meningsfuld.
Teknologiens rolle i konkretiseringen for ordblinde
Teknologi spiller en stadig større rolle i undervisningen af ordblinde, og den kan også være et værdifuldt redskab til at konkretisere abstrakte begreber. Læse- og skriveteknologier (LST) kan indirekte hjælpe med dette ved at reducere den kognitive belastning, der er forbundet med læsning og skrivning 1. Når ordblinde ikke skal bruge så meget energi på at afkode teksten, er der mere overskud til at fokusere på at forstå de abstrakte ideer, der præsenteres.
Specifik software og apps kan også tilbyde visuelle repræsentationer og interaktive modeller af abstrakte koncepter [generel viden inden for feltet]. For eksempel findes der mindmapping-programmer, der kan hjælpe med at visualisere sammenhænge mellem ideer, og interaktive simulationer inden for naturvidenskab og matematik, der kan gøre abstrakte processer mere håndgribelige. Digitale læremidler fra ressourcer som Nota indeholder ofte multimedieelementer og interaktive funktioner, der kan bidrage til at konkretisere abstrakte ideer 19. Online ressourcer og undervisningsvideoer kan også præsentere abstrakte koncepter på en visuelt engagerende og letforståelig måde [generel viden inden for feltet].
Det er dog vigtigt, at undervisere aktivt guider ordblinde elever i, hvordan de bedst udnytter disse teknologier til at opnå en dybere forståelse af abstrakte begreber, og ikke blot bruger dem som erstatning for læsning 16. Dette inkluderer at lære dem at bruge funktioner som fremhævning, notetagning og opsummeringsværktøjer effektivt. Som Allan Madsen påpeger i Folkeskolen.dk, er det vigtigt at undersøge, hvordan ordblinde kan bruge så lidt energi som muligt på at læse og skrive, så der er mere fokus på indholdet 31.
Konkretisering på forskellige klassetrin og i forskellige fag
Tilgangen til konkretisering bør tilpasses elevernes alder og udviklingstrin [generel viden inden for feltet]. I indskolingen kan man med fordel bruge billedbøger, simple fysiske materialer og rollespil til at introducere grundlæggende abstrakte begreber som tid (dage, årstider), følelser (glad, ked) og mængde (mere, mindre) 34. Maria Kirstine Østergaard og Anna Karlskov Skyggebjerg diskuterer i deres artikel vigtigheden af at bruge billedbøger til at skabe undren og fælles refleksion over livets fænomener, også inden for matematik 34.
På mellemtrinnet kan man anvende mere komplekse visuelle organiseringsværktøjer som konceptkort og Venn-diagrammer. Analogier, der relaterer til elevernes hverdagserfaringer, samt praktiske projekter kan også være effektive til at forstå koncepter i fag som historie (f.eks. at bygge en model af et vikingehus) og naturfag (f.eks. at lave eksperimenter om kemiske reaktioner). I udskolingen kan man med fordel bruge teknologibaserede simulationer og virtuelle laboratorier. Eleverne kan også opfordres til at skabe deres egne visuelle repræsentationer af abstrakte teorier og deltage i diskussioner, der forbinder abstrakte begreber med aktuelle samfundsmæssige problemstillinger.
Konkretisering kan anvendes på tværs af alle fag i den danske læreplan. I danskfaget kan man bruge storyboards til at forstå fortællestruktur, lave visuelle tidslinjer over litteraturhistoriske perioder eller dramatisere abstrakte temaer i litteraturen. I matematik kan man bruge virtuelle materialer og interaktive simulationer til at udforske algebraiske begreber og visualisere statistiske data gennem grafer og diagrammer. I historie kan man skabe interaktive digitale tidslinjer, bruge online kortværktøjer til at spore historiske begivenheder og udvikle præsentationer med multimedieelementer for at forklare komplekse historiske processer. I natur/teknologi kan man bruge virtual reality til at udforske menneskekroppen eller solsystemet, bygge fysiske modeller af abstrakte videnskabelige koncepter og designe og bygge simple maskiner for at forstå fysikkens principper.
Det er afgørende, at progressionen i undervisningen går fra meget konkrete oplevelser i de tidlige år til gradvist mere abstrakte repræsentationer, efterhånden som eleverne udvikler deres kognitive evner og opbygger et solidt fundament af forståelse 35.
Danske ressourcer og støttemuligheder for ordblinde
I Danmark er der etableret en række organisationer, videnscentre og hjemmesider, der tilbyder information, støtte og ressourcer til ordblinde, deres familier og undervisere 1.
Tabel: Danske ressourcer for ordblinde
Ressource | Type | Beskrivelse | Link |
Ordblindeforeningen | Organisation | National organisation der støtter ordblinde og deres familier. | https://www.ordblindeforeningen.dk/ |
Nota | Videnscenter | Nationalt videnscenter for ordblindhed og andre læsevanskeligheder, tilbyder tilgængelige læremidler. | https://nota.dk/ |
Ordblindhed.dk | Website | Informationshjemmeside om ordblindhed, udarbejdet i samarbejde mellem ministerier og styrelser. | https://www.ordblindhed.dk/ |
emu.dk (Danmarks Læringsportal) | Website | Tilbyder artikler og ressourcer om ordblindhed til undervisere. | https://emu.dk/grundskole/saerlige-elevgrupper/ordblindhed |
Etlivsomordblind.dk | Website | Hjemmeside af en ordblind forfatter, tilbyder hjælp og støtte, især til forældre. | https://etlivsomordblind.dk/ |
SPS (Specialpædagogisk Støtte) | Government Support | National ordning der yder støtte og hjælpemidler til studerende med handicap i videregående uddannelser. | https://www.spsu.dk/ |
VUC (Voksenuddannelsescentre) | Uddannelsesinstitution | Tilbyder gratis ordblindeundervisning for voksne. | https://www.vuc.dk/ |
Hjælp til Ordblindhed | Website | Hjemmeside skabt af og for ordblinde. | https://hjaelptilord.dk/ |
OrdKlar | Website | Tilbyder hjælp og ressourcer til ordblindhed. | https://www.ordklar.dk/hjaelp-til-ordblindhed/ |
Center for Læseforskning | Forskningscenter | Forskningscenter ved Københavns Universitet med fokus på læsning og skrivning. | https://laes.hum.ku.dk/ |
Læseværkstedet | Privat virksomhed | Tilbyder kurser og materialer til støtte for ordblinde. | https://laesevaerkstedet.dk/ |
Hjælpemiddelbasen | Database | Database over forskellige hjælpemidler og teknologiske værktøjer. | https://hmi.dk/ |
Finurlige Fif | Website | Tilbyder information og ressourcer om ordblindhed. | https://www.finurligefif.dk/ordblindhed-hvad-er-det-hvordan-spotter-man-det-og-hvordan-kan-vi-hjaelpe/ |
GoTutor | Privat virksomhed | Tilbyder professionel undervisning og lektiehjælp til ordblinde. | https://gotutor.dk/ |
Dansk Psykologisk Forlag | Forlag | Udgiver materialer og bøger om ordblindhed. | https://dpf.dk/temaer/ordblindhed/ |
Den nationale ordblindetest (“Ordblindetesten”) er et vigtigt redskab til at identificere ordblindhed i Danmark 3. I de danske skoler spiller læsevejledere og ordblindelærere en central rolle i at give støtte og vejledning til elever med ordblindhed 14. For studerende i videregående uddannelser er der mulighed for at få specialpædagogisk støtte (SPS), som kan inkludere assistive teknologier og ekstra studietimer 25. Der findes også mange ressourcer og retningslinjer til forældre om, hvordan de bedst kan støtte deres ordblinde børn 13. Selvom der er etableret mange ressourcer og procedurer i det danske uddannelsessystem til at identificere og støtte ordblinde, er det fortsat vigtigt, at undervisere og forældre er opmærksomme på disse muligheder og arbejder for, at de udnyttes effektivt for at sikre, at ordblinde får den nødvendige hjælp til at forstå abstrakte begreber.
Konklusion
For ordblinde udgør forståelsen af abstrakte begreber en særlig udfordring på grund af de vanskeligheder, de oplever med skriftsproglig bearbejdning. Ved at anvende konkretiseringsteknikker i undervisningen kan man imidlertid gøre læringen mere tilgængelig, engagerende og effektiv for denne gruppe elever. En multisensorisk tilgang, brugen af visuelle hjælpemidler, virkelighedsnære eksempler, teknologi og kollaborative læringsstrategier er alle værdifulde redskaber i denne proces.
Det er afgørende, at både undervisere og forældre er opmærksomme på de mange danske ressourcer, der er tilgængelige for at støtte ordblinde. Gennem en fælles indsats kan man skabe et støttende læringsmiljø, hvor ordblinde får de rette værktøjer og strategier til at overkomme de udfordringer, som abstrakte begreber kan medføre. Med den rette forståelse og anvendelse af konkretiseringsteknikker kan ordblinde realisere deres fulde potentiale i uddannelse og videre i livet 2.