Overblik

Ordblindevenlige familiemøder: Enkle teknikker til bedre inklusion

Forestil dig et familiemøde. Papirer bliver delt rundt, måske er der en dagsorden fyldt med punkter, der skal læses og diskuteres. For de fleste er dette en almindelig måde at kommunikere og træffe beslutninger på. Men for et familiemedlem, der er ordblind, kan denne situation føles overvældende og potentielt ekskluderende. Inklusiv kommunikation er afgørende for at styrke familiebåndene, og når et medlem har ordblindhed, kræver det en bevidst indsats at sikre, at alle kan deltage aktivt og føle sig trygge. Ordblindhed, en vanskelighed med at koble bogstaver og lyde, påvirker læsning og skrivning 1. Denne artikel har til formål at give dig praktiske teknikker med fokus på danske forhold, så du kan gøre dine familiemøder tilgængelige og behagelige for alle, især dem med ordblindhed. Det er vigtigt at anerkende, at ordblindhed er udbredt i Danmark. Nota anslår, at 5-7 % af den danske befolkning er ordblinde 1. Andre kilder peger på, at tallet kan være endnu højere, med over 400.000 3 eller endda mere end en halv million danskere, der kæmper med denne udfordring 4. I 2021 viste tal fra Børne- og Undervisningsministeriet, at 11 % af eleverne, der forlod 9. klasse, var ordblinde 5. Disse forskellige statistikker understreger, at ordblindhed berører en betydelig del af befolkningen, hvilket gør det sandsynligt, at der også er ordblinde i din familie.

Velkommen til et rummeligt fællesskab – sådan inkluderer du ordblinde i familiens møder.

At skabe et inkluderende miljø i familiens møder handler ikke kun om at hjælpe det ordblinde medlem. Det handler om at skabe et rum, hvor alle føler sig værdsatte og i stand til at bidrage. Små justeringer i måden, I afholder møder på, kan have en stor indvirkning på deltagelsen og komfortniveauet for alle. For at kunne inkludere effektivt er det første skridt at få en grundlæggende forståelse for, hvad ordblindhed indebærer.

Forståelse for ordblindhed: Et nøglegreb til inklusion.

Ordblindhed er en læsevanskelighed, der gør det svært at forbinde bogstaver med de lyde, de repræsenterer. Dette kan føre til betydelige vanskeligheder med både læsning og skrivning 1. Det er vigtigt at understrege, at ordblindhed ikke er et tegn på lav intelligens 6. International forskning viser tydeligt, at der ikke er nogen sammenhæng mellem intelligens og ordblindhed 6. En person med ordblindhed kan være lige så klog og kompetent som enhver anden, men vedkommende har blot en anden måde at behandle skriftsprog på. Ofte er ordblindhed arveligt 8. Hvis ordblindhed findes i familien, kan det give en naturlig mulighed for at tale åbent om det og skabe en fælles forståelse 8. Det er vigtigt at huske, at hverken forældre eller barn er skyld i, at et familiemedlem er ordblind 9.

For en person med ordblindhed kan selv en tilsyneladende simpel opgave som at læse en tekst kræve betydeligt mere energi end for en ikke-ordblind 8. Forestil dig den ekstra koncentration og det slid, det kræver at kæmpe sig igennem en lang dagsorden eller et tætskrevet referat. Derudover kan ordblinde opleve vanskeligheder med at huske det, de læser, bearbejde information hurtigt og strukturere skriftlige opgaver 11. Det er også vigtigt at huske, at ordblindhed kommer til udtryk forskelligt fra person til person 11. Nogle har primært problemer med læsning, mens andre kæmper mere med stavning eller begge dele.

Skab klare og læsevenlige mødedokumenter.

En af de mest konkrete måder at gøre familiemøder mere tilgængelige er ved at sikre, at alle skriftlige materialer er lette at læse. Her er nogle vigtige retningslinjer at følge:

  • Skrifttype: Vælg kendte og enkle skrifttyper uden seriffer, såsom Arial eller Calibri 12. Undgå at bruge udelukkende store bogstaver, overdreven kursiv eller understregninger, da dette kan gøre teksten sværere at læse 12.
  • Linje- og afsnitsafstand: Øg afstanden mellem linjer og afsnit. Dette giver mere visuel ro og hjælper øjet med at adskille ordene 12.
  • Lister og punktopstillinger: Brug punktopstillinger og nummererede lister til at opdele information i mindre, mere håndterbare bidder 12. Dette gør det lettere at skimme og forstå indholdet.
  • Tabeller: Undgå tabeller med fast bredde, da de ikke altid vises korrekt på forskellige enheder som telefoner og tablets 12. Hvis du skal bruge tabeller, så sørg for, at de er simple og lette at overskue.
  • Kontrast: Brug farveskemaer med høj kontrast, for eksempel sort tekst på hvid baggrund. Dette gør det nemmere for alle, også dem der er farveblinde, at skelne mellem tekst og baggrund 12.
  • Overskrifter og underoverskrifter: Brug tydelige overskrifter og underoverskrifter til at strukturere dokumentet. Anvend gerne de indbyggede typografier i tekstbehandlingsprogrammer, da dette også hjælper skærmlæsere 12.
  • Digitale formater: Sørg altid for at stille mødematerialer til rådighed i digitalt format 13. Dette giver ordblinde mulighed for at bruge læse- og skriveteknologier (LST), som kan læse teksten højt 13. Adgang til tekster i digital form er afgørende for at kunne udnytte disse hjælpemidler effektivt 13.

Ved at implementere disse simple justeringer i udformningen af mødedokumenter viser du hensyn og gør en stor forskel for læsbarheden for alle, især for dem med ordblindhed.

Kommunikation der inkluderer alle.

Udover skriftlige materialer spiller den verbale kommunikation også en afgørende rolle i at skabe inkluderende familiemøder. Her er nogle strategier, der kan hjælpe:

  • Tal tydeligt og i et moderat tempo: Undgå at tale for hurtigt, da det kan gøre det svært for ordblinde at følge med og bearbejde informationen.
  • Vær præcis og kortfattet: Kom hurtigt til sagen og undgå unødvendige detaljer, som kan skabe kognitiv overbelastning 14. Tiden er ofte knap, så præcis kommunikation er vigtig 14.
  • Brug et enkelt og direkte sprog: Undgå fagudtryk og komplekse sætningskonstruktioner. Jo enklere sproget er, desto lettere er det for alle at forstå.
  • Opsummér ofte de vigtigste punkter: Gentagelse hjælper med at forankre informationen og sikrer, at alle har forstået det samme 14. En dygtig kommunikator er god til at afslutte sin kommunikation ved at opsummere og gentage de vigtigste budskaber 14.
  • Opfordr til spørgsmål og skab rum for afklaring: Gør det trygt for alle at stille spørgsmål, hvis der er noget, de ikke forstår eller har brug for at få gentaget.
  • Aktiv lytning: Fremhæv vigtigheden af, at alle deltagere lytter aktivt til hinanden 14. Under en samtale har begge parter et ansvar for, at budskabet kommer frem. Afsenderen skal være præcis, og modtageren skal lytte aktivt 14.

For at sikre gode møder er det også vigtigt at have nogle klare spilleregler:

  • Send en dagsorden ud i forvejen: Dette giver alle mulighed for at forberede sig og danne sig et overblik over, hvad der skal diskuteres. For ordblinde kan det være særligt hjælpsomt at have tid til at gennemgå punkterne ved hjælp af deres foretrukne hjælpemidler.
  • Hold dig til dagsordenen: Dette skaber struktur og forudsigelighed i mødet.
  • Overvej kortere og hyppigere møder: Lange møder kan være trættende for alle, men især for dem, der skal kæmpe ekstra for at følge med. Kortere møder kan hjælpe med at holde fokus.

Klar og hensynsfuld verbal kommunikation er lige så vigtig som tilgængelige skriftlige materialer for at sikre inklusion.

Praktiske hjælpemidler og teknologiske løsninger.

I Danmark er der et bredt udvalg af hjælpemidler og teknologiske løsninger, der kan støtte ordblinde i hverdagen, herunder også i familiemøder 15. Disse læse- og skriveteknologier (LST) gør det muligt at læse med ørerne og skrive med stemmen 15. Der findes programmer til både computere, smartphones og tablets, som kan hjælpe med at læse markeret tekst højt, give ordforslag og scanne og OCR-behandle filer 15.

Her er nogle eksempler på hjælpemidler, der kan være nyttige i forbindelse med familiemøder:

  • Tekst-til-tale software: Programmer som AppWriter, IntoWords, CD-ORD, ViTre, ClaroRead, Oribi Speak, TalkingWeb, Typ-O, Vbookz og Prizmo kan læse digital tekst højt på dansk og mange andre sprog 9. Dette giver ordblinde mulighed for at få læst dagsordener, referater og andre dokumenter højt.
  • Tale-til-tekst software: Smartphones og computere har ofte indbyggede funktioner til tale-til-tekst, som gør det muligt at skrive ved at tale 15. Dette kan være en hjælp til at tage noter eller bidrage skriftligt under et møde, hvis det er svært at formulere sig på skrift.
  • Scanningspenne og apps: Disse værktøjer kan hurtigt scanne trykt tekst og omdanne det til digital tekst, som derefter kan læses højt 15. Apps som Prizmo Go og Claro ScanPen OCR Reader er gode eksempler 15. Dette kan være praktisk, hvis der er fysiske dokumenter, der skal gennemgås under mødet.
  • Nota: Nota er et nationalt bibliotek for mennesker med læsevanskeligheder, som tilbyder et stort udvalg af lydbøger og e-bøger 18. Hvis der er længere tekster, der skal læses i forbindelse med mødet, kan Nota være en værdifuld ressource.
  • SubReader: Selvom primært til underholdning, demonstrerer appen SubReader potentialet i at få læst undertekster højt i biografer og på streamingtjenester 15.
  • Mind Maps: Selvom ikke et direkte læse- eller skrivehjælpemiddel, kan mind maps være et nyttigt værktøj til at organisere information visuelt og tage noter med få ord 21.

Det er en god idé at opfordre familiemedlemmer til at undersøge og bruge disse hjælpemidler efter behov for at lette deltagelsen i møderne.

Ordblindevenlige mødeteknikker i praksis.

For at gøre familiemøder mere ordblindevenlige i praksis kan I overveje at tilpasse jeres almindelige mødeteknikker:

  • Visuelle hjælpemidler: Brug flere diagrammer, flowcharts og billeder til at formidle information 21. Mind maps er et godt eksempel på et visuelt værktøj, der kan hjælpe med at skabe overblik 21.
  • Kortere tekst på slides og visuelle materialer: Hvis I bruger slides eller andre visuelle præsentationer, så sørg for at teksten er kort og præcis.
  • Send materialer ud i forvejen (digitalt): Dette giver ordblinde mulighed for at forberede sig ved hjælp af deres foretrukne teknologiske hjælpemidler 22. Det er vigtigt at sikre, at alle dokumenter er tilgængelige digitalt 22.
  • Tilbyd forskellige muligheder for deltagelse: Nogle ordblinde foretrækker måske at bidrage verbalt, mens andre er mere komfortable med at bruge en chatfunktion (hvis mødet er online) eller indsende skriftlige input på forhånd.
  • Regelmæssige pauser: Korte pauser kan hjælpe med at forebygge kognitiv træthed.
  • Klare handlingspunkter og opsummeringer: Sørg for, at alle er klar over, hvad der er blevet besluttet, og hvilke næste skridt der skal tages.
  • Tænk over mødeomgivelserne: Hvis muligt, minimer forstyrrelser.

Her er et par illustrative scenarier:

  • Scenario 1: I stedet for en lang skriftlig dagsorden kan I præsentere en visuel dagsorden med ikoner, der repræsenterer hvert emne.
  • Scenario 2: Under en brainstorming-session kan I bruge en fælles digital whiteboard, hvor medlemmerne kan bidrage med tekst, lydnoter eller tegninger.
  • Scenario 3: Ved vigtige beslutninger kan I opsummere de vigtigste punkter verbalt og sende en kort skriftlig opsummering ud bagefter.

Ved at tilpasse jeres mødepraksis med ordblindhed i tankerne kan I skabe en langt mere inkluderende oplevelse for alle.

Erfaringer fra familier: Sådan gør vi.

Mange familier har fundet kreative måder at håndtere ordblindhed i hverdagen, og deres erfaringer kan være værdifulde. Forældre til ordblinde børn understreger ofte vigtigheden af åben kommunikation og støtte 8. Selvom det kan være en bekymring, at for meget fokus på problemerne vil få barnet til at føle sig anderledes, er det ofte en lettelse for barnet at kunne tale åbent om sine vanskeligheder 10. Det er vigtigt at opfordre barnet til at prøve selv og ikke overtage opgaven for hurtigt 10.

En familie har for eksempel indført et system med farvekodede kort under møder. Grønt betyder “jeg forstår”, gult betyder “jeg er lidt usikker” og rødt betyder “jeg har brug for en pause eller mere forklaring”. Dette giver det ordblinde familiemedlem en diskret måde at signalere sit behov uden at skulle afbryde mødet. En anden familie har gode erfaringer med altid at sende dagsordenen ud flere dage i forvejen, så deres ordblinde søn har tid til at forberede sig ved hjælp af sin tekst-til-tale software. De sørger også for, at alle vigtige beslutninger bliver opsummeret kort og præcist i en mail efter mødet. Disse eksempler viser, at små, hensynsfulde handlinger kan gøre en stor forskel.

Sammen skaber vi inkluderende familiemøder.

At gøre familiemøder ordblindevenlige er en løbende proces, der kræver opmærksomhed, empati og en vilje til at tilpasse sig. Start med at implementere nogle af de foreslåede teknikker og vær åben for feedback fra alle familiemedlemmer. Husk, at der er mange ressourcer tilgængelige i Danmark, som kan give yderligere støtte og information. Ordblindeforeningen er en medlemsforening, der arbejder aktivt for at hjælpe over 400.000 ordblinde og deres pårørende 24. De tilbyder gratis vejledning via deres Vejledningscenter 20. Ved at samarbejde og være opmærksomme på hinandens behov kan I skabe familiemøder, hvor alle føler sig inkluderet, værdsat og i stand til at bidrage, hvilket i sidste ende vil styrke jeres familiebånd.

Eksempler på hjælpemidler og deres funktioner for ordblinde

HjælpemiddelFunktionDanske Eksempler
Tekst-til-taleLæser digital tekst højt, hvilket hjælper med at forstå skriftligt materiale.AppWriter, IntoWords, CD-ORD, ViTre, ClaroRead, Oribi Speak, TalkingWeb, Typ-O, Vbookz, Prizmo, indbyggede funktioner i smartphones og computere.
Tale-til-tekstOmsætter tale til skrevet tekst, hvilket gør det lettere at udtrykke tanker skriftligt.AppWriter, IntoWords, ViTre, indbyggede funktioner i smartphones og computere (fx Google Docs tale-til-tekst).
Ordforslag/StavehjælpForeslår ord under skrivning og hjælper med at rette stavefejl.AppWriter, IntoWords, CD-ORD, ViTre.
Scanner/OCRGør det muligt at scanne trykt tekst og omdanne det til digital tekst, som kan læses højt.AppWriter, IntoWords, ViTre, Claro ScanPen OCR Reader (app), Prizmo (app), scanner-penne.
Lydbøger/E-bøgerGiver adgang til bøger i lydformat eller som e-bøger, der kan tilpasses (fx skriftstørrelse).Nota bibliotek.
UndertekstlæsningLæser undertekster højt i film og videoer.SubReader (app), oplæste undertekster på DR.
Mind MapsVisuelt værktøj til at organisere information og tage noter med få ord.Forskellige apps og software til mind mapping.

Har du spørgsmål til artiklen?

Kom i gang med AI

Find artikler og guides der hjælper dig med at skrive bedre tekster med AI. Start her og bliv klogere på mulighederne.

Opgrader din hverdag...

✍️ Træt af tekstbegrænsning?