Teenageårene er en tid fyldt med store forandringer, både for den unge selv og forældrene. Når ordblindhed også er en del af ligningen, kan denne periode byde på særlige udfordringer. Du kender måske til kampen med lektier, frustrationerne over stavefejl og måske endda følelsen af at være anderledes. Men vid, at du ikke er alene. Omkring 7-8% af alle børn i skolealderen kæmper med ordblindhed 1. Med den rette støtte og forståelse kan din teenager med ordblindhed sagtens trives, udvikle sig og nå sine mål 3. Denne artikel er skrevet for at give dig en grundig guide til, hvordan du bedst kan støtte dit barn i disse vigtige år.
Forstå ordblindhed i teenageårene
Ordblindhed, også kendt som dysleksi, er en neurobiologisk tilstand, der primært påvirker evnen til at afkode sprog. Det betyder, at det kan være svært at lære at læse, stave og skrive korrekt 1. Det er vigtigt at understrege, at ordblindhed intet har med intelligens at gøre 4. Din teenager er lige så klog og dygtig som sine jævnaldrende, men hjernen behandler sprog på en anden måde. Hos teenagere kan ordblindhed komme til udtryk på forskellige måder. De kan læse langsomt og med besvær, have svært ved at stave selv de mest almindelige ord, kæmpe med at forstå komplekse tekster og opleve en generel frustration i forbindelse med skolearbejdet.
I det danske uddannelsessystem møder ordblinde teenagere flere specifikke udfordringer. Fagligt kan de have sværere ved at følge med i fag, der kræver meget læsning og skrivning 3. Det kan også være vanskeligt at lære fremmedsprog, især engelsk, da ordblinde ofte har udfordringer med at koble det talte sprog med det skrevne og med sproglyd 8. Statistik viser, at ordblinde i gennemsnit opnår en afgangseksamen, der er 1,5 karakterpoint lavere end andre unge 3. Desværre er der også en større risiko for, at de ikke fuldfører en ungdomsuddannelse og ender i den såkaldte “restgruppe” som 25-årige, det vil sige uden job eller uddannelse 3. Faktisk viser tal fra 2022, at 12% af de testede ordblinde i aldersgruppen 13-25 år var medlemmer af Nota, en stigning fra 7% i 2015 7. For unge med yderligere udfordringer end ordblindhed er risikoen for at ende i restgruppen endnu højere, nemlig 15% 7. Det er dog vigtigt at bemærke, at ordblinde fra familier med stærke ressourcer klarer sig fagligt lige så godt som deres ikke-ordblinde jævnaldrende, hvilket understreger betydningen af den rette støtte 3.
Socialt og følelsesmæssigt kan ordblindhed også have en stor indvirkning. Mange ordblinde teenagere oplever lavere trivsel og en større nedgang i trivsel i løbet af deres skoletid sammenlignet med deres kammerater 3. De har ofte mindre tro på egne evner og kan føle sig anderledes eller endda stigmatiserede. Der er også en øget risiko for stress og angst blandt ordblinde unge 7, især for dem, der har yderligere psykiske udfordringer 7. Skuespiller Karsten Lauritzen husker for eksempel skammen forbundet med sin ordblindhed i sin skoletid 9.
Nyere dansk forskning giver et vigtigt indblik i situationen for ordblinde teenagere. Siden indførelsen af den nationale ordblindetest i 2015 er omkring 20.000 danskere årligt blevet testet og diagnosticeret med ordblindhed 3. Forskning viser, at tidlig diagnosticering og adgang til hjælpemidler og støtte har en markant positiv effekt på de unges faglige resultater 8. Studier af Kristoffer Ibsen og Søren Albeck Nielsen viser forbedringer i både nationale tests og afgangseksamener efter diagnosticering 10. Selvom der er sket fremskridt i forhold til at identificere og støtte ordblinde, halter mange ordblinde elever stadig bagefter på flere områder, herunder trivsel og gennemførelse af ungdomsuddannelse 7. En undersøgelse fra Kraka Economics vurderer, at der kan være mellem 500.000 og 700.000 ordblinde i Danmark 3, og andelen af ordblinde medlemmer hos Nota i aldersgruppen 13-25 år er steget 7. Forskning indikerer også, at målrettede indsatser kan forbedre sprog- og læseforståelsen betydeligt for svært ordblinde elever 11.
Hvilken hjælp er tilgængelig i Danmark?
Heldigvis findes der i Danmark et stærkt netværk af organisationer og ressourcer, der tilbyder hjælp og støtte til ordblinde teenagere og deres familier. Nota (https://nota.dk/) er et nationalt bibliotek og videnscenter for mennesker med læsevanskeligheder. Her kan ordblinde få adgang til et stort udvalg af lydbøger, e-bøger og punktskriftbøger 3. For at blive medlem kræves dokumentation for ordblindhed 12. Nota tilbyder også særlige services til familier og har et nyhedsbrev for forældre 14. De har desuden en skoleservice med faglitteratur og gode råd til forældre 16.
Ordblindeforeningen (https://www.ordblindeforeningen.dk/) er en national forening, der arbejder for at forbedre vilkårene for ordblinde i Danmark. De tilbyder information, støtte og rådgivning, og har også ressourcer specifikt rettet mod forældre samt en forældrerådgivning 4. Som medlem kan man få adgang til IT-vejledere, der kan hjælpe med brugen af teknologiske hjælpemidler 18.
Nationalt Videncenter for Ordblindhed og andre Læsevanskeligheder (NVL) (https://nvol.dk/) er et nationalt videncenter, der udvikler og deler viden og ressourcer inden for ordblindhed og andre læsevanskeligheder 4. De samarbejder med forskningsmiljøer, skoler og kommuner for at sikre den bedst mulige støtte 19.
SPS (Specialpædagogisk Støtte) (https://www.spsu.dk/) tilbyder støtte og teknologiske hjælpemidler til elever og studerende med funktionsnedsættelser, herunder ordblindhed, i ungdomsuddannelser og videregående uddannelser 21.
emu.dk (https://emu.dk/grundskole/saerlige-elevgrupper/ordblindhed), som er Undervisningsministeriets hjemmeside, indeholder også relevant information og ressourcer om ordblindhed i uddannelsessystemet, herunder information om ordblindetesten og risikotesten for ordblindhed 20.
Ordblindhed.dk (https://www.ordblindhed.dk/) er en hjemmeside, der formidler viden om tilbud og støtte til børn, unge og voksne med ordblindhed 2. Siden er skabt i samarbejde mellem flere nationale aktører.
Læsesporet.dk (https://www.laesesporet.dk/ordblinde) tilbyder tips og gode råd til ordblinde og deres forældre, og linker også til mange af de andre nævnte ressourcer 2.
Nedenstående tabel giver et overblik over de vigtigste danske ressourcer for forældre til ordblinde teenagere:
Ressource | Hjemmeside | Beskrivelse |
Nota | https://nota.dk/ | Nationalt bibliotek for mennesker med læsevanskeligheder, tilbyder lydbøger, e-bøger og meget mere. |
Ordblindeforeningen | https://www.ordblindeforeningen.dk/ | National forening for ordblinde, tilbyder information, støtte og rådgivning. |
NVL (Videncenter for Ordblindhed) | https://nvol.dk/ | Nationalt videncenter for ordblindhed, udvikler og deler forskning og ressourcer. |
SPS (Specialpædagogisk Støtte) | https://www.spsu.dk/ | Tilbyder støtte og teknologiske hjælpemidler til studerende med funktionsnedsættelser, herunder ordblindhed, i ungdoms- og videregående uddannelser. |
Ordblindhed.dk | https://www.ordblindhed.dk/ | Formidler viden om tilbud og støtte for mennesker med ordblindhed. |
Læsesporet.dk | https://www.laesesporet.dk/ordblinde | Tilbyder tips og ressourcer for ordblinde og deres forældre. |
emu.dk | https://emu.dk/grundskole/saerlige-elevgrupper/ordblindhed | Undervisningsministeriets side med information og ressourcer om ordblindhed i uddannelsessystemet. |
Der findes også en række praktiske værktøjer og teknologiske hjælpemidler, der kan gøre en stor forskel for ordblinde teenagere. Læse- og skriveteknologier (LST) er programmer og apps, der hjælper med oplæsning af tekst (tekst-til-tale), skrivning ved hjælp af stemmen (tale-til-tekst), ordforslag og stavekontrol 1. Eksempler på sådanne programmer er AppWriter, IntoWords, CD-ORD og ViTre 24. Nota Bibliotek appen giver nem adgang til lydbøger og e-bøger 3. Scannerpenne og apps kan omdanne trykt tekst til digital tekst, som kan læses højt 24, eksempler herpå er Claro ScanPen OCR Reader og Prizmo Go 24. Mange moderne enheder har også indbyggede funktioner til tekst-til-tale og tale-til-tekst 13. SubReader er en app, der kan læse undertekster på udenlandske film højt 18, og Googles kamerafunktion kan læse både maskinskrevet og håndskrevet tekst højt 24. Derudover findes Hjælpemiddelbasen, hvor man kan søge efter forskellige hjælpemidler 18. Hvis man er testet ordblind, har man ret til at søge om IT-hjælpemidler til både privat og arbejdsbrug 25.
Danske skoler tilpasser i stigende grad undervisningen for at imødekomme behovene hos ordblinde teenagere. Det handler om at tilbyde individuel støtte baseret på den enkelte elevs behov 1. Adgang til og undervisning i brugen af læse- og skriveteknologier er afgørende 1, og mange skoler tilbyder en såkaldt “it-rygsæk” med de nødvendige redskaber 5. Skolerne bør også tilbyde fleksible evalueringsmetoder, så eleverne kan vise deres forståelse på andre måder end blot skriftligt, for eksempel gennem mundtlige præsentationer, projekter eller podcasts 1. Mængden og typen af lektier bør også tilpasses den enkelte elevs udfordringer 1. Et tæt samarbejde mellem lærere og læsevejledere er vigtigt for at sikre, at lærerne har den nødvendige viden og støtte til at undervise ordblinde elever effektivt 1. Læsevejlederne spiller en central rolle i dette samarbejde 1. Der er også fokus på at skabe et inkluderende klassemiljø, hvor der er forståelse for ordblindhed 1. Undervisningen tilrettelægges ofte med auditive, sanselige og visuelle tilgange 1, og der lægges vægt på struktur og klare mål 1. Selvom der er retningslinjer for, hvordan skolerne skal støtte ordblinde elever, kan kvaliteten variere, og det er vigtigt som forælder at være opmærksom på ens barns behov og rettigheder 5. Desværre viser undersøgelser, at mange skoler ikke prioriterer efteruddannelse af lærerne inden for ordblindhed 5.
Sådan støtter du dit ordblinde barn derhjemme
Som forælder spiller du en afgørende rolle i at støtte dit ordblinde barn i teenageårene. Først og fremmest er det vigtigt at vise empati og forståelse for de udfordringer, dit barn står overfor 26. Anerkend den energi, det kræver for dem at læse og skrive 26. Fokuser på deres styrker og talenter i stedet for kun at se på vanskelighederne 27. Opmuntr åben kommunikation om deres følelser og frustrationer 26, og fejr deres indsats og fremskridt, uanset hvor små de måtte synes. Skab et hjemmemiljø, hvor læring og læsning værdsættes, også selvom det tilgås på alternative måder 2. Vær selv en rollemodel ved at vise, at du også læser og værdsætter læring 16. Det er også vigtigt at hjælpe dit barn med at acceptere sin ordblindhed 26.
Når det kommer til lektier og skolearbejde, kan du tilbyde din hjælp med at læse og forstå tekster, eventuelt ved at læse højt sammen eller bruge lydbøger 2. Hjælp med stave- og skriveopgaver ved i første omgang at fokusere på indhold og idéer frem for fejl. Opfordr dit barn til at bruge de teknologiske hjælpemidler og hjælp dem med at blive fortrolige med dem 13, og forklar dem fordelene ved at bruge disse værktøjer 26. Del store opgaver op i mindre, mere overskuelige dele, og hjælp dem med at organisere deres tid og materialer. Hold regelmæssig kontakt med lærerne for at forstå udfordringerne og koordinere jeres støtte 16.
For at styrke dit barns selvtillid er det vigtigt at understrege, at ordblindhed er en forskel, ikke en mangel 27. Hjælp dem med at identificere deres styrker og interesser på andre områder 27 og opmuntr dem til at dyrke disse. Det kan også være en stor hjælp at sætte dem i kontakt med andre ordblinde unge eller støttegrupper 28. Del historier om succesfulde ordblinde for at vise dem, hvad der er muligt. Hjælp dem med at udvikle strategier til at håndtere svære situationer, og søg professionel hjælp, hvis de oplever betydelig psykisk mistrivsel.
Ordblindhed er ikke en hindring: Inspiration og succeshistorier
Det er vigtigt for både dig og din teenager at vide, at ordblindhed ikke er en stopklods for et godt og succesfuldt liv. Der findes mange inspirerende eksempler på kendte og almindelige danskere, der har opnået store ting trods deres ordblindhed. Forfattere som Sara Blædel 9 og H.C. Andersen 9, komikere som Christian Fuhlendorff 9 og Omar Marzouk 9, arkitekten Jørn Utzon 9, skuespiller Ghita Nørby 9, TV-personligheden Bubber 9, iværksætter Jan Lehrmann 9, museumsdirektør Rane Willerslev 9, frisør Gun-Britt Zeller 9, roer Fie Udby Erichsen 9 og skuespiller Simon Stenspil 9 er blot nogle få eksempler 9. Der er også historier om helt almindelige mennesker som lærlingen Stig Dietz-Olsen 28 og byrådsmedlem Eivind 28, der har fundet deres vej og opnået succes. Mange af disse fortæller om, hvordan de har fundet alternative strategier og endda set deres ordblindhed som en drivkraft 29. Initiativer som Anders And & Co.’s særnummer om ordblindhed er også med til at normalisere og skabe opmærksomhed omkring emnet 33. Bogen “Ordblind – gå efter drømmen” 32 og hjemmesiden etlivsomordblind.dk 27 er gode ressourcer til at finde flere inspirerende fortællinger.
Fagfolk og eksperter inden for ordblindhed understreger vigtigheden af tidlig indsats og den rette støtte 10. Henrik Mulvad fra Kraka Economics påpeger, at selvom ordblinde børn har et ekstra benspænd, er det muligt at forbedre situationen med de rette redskaber 3. Anne-Mette Veber Nielsen fra Nationalt Videncenter for Ordblindhed fremhæver, at læsevanskeligheder findes på et kontinuum, og at alle med funktionelle læsevanskeligheder har gavn af støtte 8. Hun understreger også, at ordblindeindsatser er en god investering 8. Forskning viser, at tidlig diagnosticering har positive effekter 10, og at målrettede indsatser kan gøre en stor forskel 11. Stine Kappel fra Nota fremhæver, at ordblinde børn klarer sig dårligere fagligt og har lavere trivsel, men at ressourcestærke familier kan opveje dette, hvilket indikerer potentialet for forbedring med den rette hjælp 3.
Overgangen til ungdomsuddannelse og videre
Når din teenager nærmer sig afslutningen på grundskolen, kan valget af ungdomsuddannelse være en særlig overvejelse. Ordblindhed kan spille en rolle i dette valg, men det er vigtigt at understrege, at mange forskellige uddannelsesveje er tilgængelige med den rette støtte. SPS (Specialpædagogisk Støtte) er en vigtig ressource i ungdomsuddannelserne 21. SPS kan hjælpe med teknologiske hjælpemidler, studiematerialer fra Nota og ekstra studiestøttetimer 21. Det er en god idé at undersøge mulighederne for karrierevejledning, der kan hjælpe dit barn med at identificere uddannelser, der passer til deres interesser og styrker. Selvom ordblinde ofte vælger erhvervsuddannelser, viser statistik, at ordblinde fra ressourcestærke familier oftere vælger gymnasiale uddannelser 7. Det vigtigste er, at dit barn får mulighed for at forfølge sine drømme og interesser.
På ungdoms- og videregående uddannelser er der gode muligheder for støtte. Gennem SPS-ordningen kan ordblinde studerende få adgang til læse- og skriveteknologier som IntoWords, computere og scanningpenne 22. De kan også få studiematerialer fra Nota 21 og studiestøttetimer 21. Processen for at ansøge om SPS kræver dokumentation for ordblindhed, typisk i form af en ordblindetest 22. Hvis dit barn allerede har modtaget hjælpemidler gennem SPS i en tidligere uddannelse, er det ofte muligt at få dem overført til den nye uddannelse 22. Uanset hvilken ungdoms- eller videregående uddannelse dit barn vælger, er der altså mulighed for at få den nødvendige støtte til at gennemføre studierne 22.
Konklusion
Teenageårene med ordblindhed kan være udfordrende, men som denne guide har vist, er der masser af hjælp og støtte at hente i Danmark. Ved at forstå ordblindhedens natur, være opmærksom på de specifikke udfordringer, din teenager møder, og ved at gøre brug af de mange tilgængelige ressourcer og teknologiske hjælpemidler, kan du gøre en enorm forskel. Skab et støttende og motiverende hjemmemiljø, vær aktiv i samarbejdet med skolen, og husk at fokusere på dit barns styrker og potentiale. De inspirerende historier om succesfulde ordblinde viser, at ordblindhed ikke er en begrænsning, men blot en anderledes måde at lære og tilgå verden på. Med din fortsatte støtte og tro på dit barns evner kan din teenager med ordblindhed gå en lys og succesfuld fremtid i møde.