En god hukommelse er afgørende i alle aspekter af livet, fra uddannelse og arbejde til sociale interaktioner og personlig udvikling. For mennesker med ordblindhed, der ofte kompenserer for vanskeligheder med læsning og stavning ved at trække på deres hukommelse, bliver hukommelseskapaciteten en endnu mere central ressource.1 Mange ordblinde oplever selv, at de har en dårlig hukommelse, men dette skyldes ofte den ekstra kognitive belastning, det er at bruge hukommelsen til at håndtere skriftsproget.1 Når hukommelsen konstant skal kompensere for udfordringer med at afkode og stave, kan det føles som om, der er mindre kapacitet til at huske andre vigtige informationer.
Psykologiske teknikker tilbyder en række metoder til at optimere hukommelsen og mindske denne belastning. Ved at anvende disse teknikker kan ordblinde lære at udnytte deres hukommelsespotentiale mere effektivt og dermed forbedre deres evne til at huske information i forskellige situationer. Denne artikel vil udforske en række effektive psykologiske teknikker til hukommelsesoptimering, der er særligt relevante for ordblinde i Danmark. Vi vil se på, hvordan disse teknikker kan anvendes i en dansk kontekst, hvilke ressourcer der er tilgængelige, og hvad den aktuelle forskning og faglig viden siger om ordblindhed og hukommelse her i landet. Målet er at give ordblinde, deres pårørende og fagfolk en dybere forståelse af, hvordan man kan styrke hukommelsen og dermed gøre hverdagen lettere og mere succesfuld.
Forståelsen af ordblindhed og hukommelse
Hvad er ordblindhed, og hvordan adskiller det sig fra hukommelsesproblemer?
Ordblindhed, også kendt som dysleksi, er en specifik indlæringsvanskelighed med et neurobiologisk grundlag.2 Den viser sig primært som vanskeligheder med at tilegne sig sikker og flydende ordafkodning og stavning.3 Det anslås, at mellem 5 og 12 procent af den danske befolkning er ordblinde, hvilket gør det til den mest udbredte indlæringsvanskelighed her i landet.4 Det er vigtigt at understrege, at ordblindhed ikke har noget med intelligens at gøre; ordblinde findes inden for alle niveauer af begavelse.4
Selvom ordblindhed primært er en sproglig udfordring, er det ikke det samme som at have hukommelsesproblemer. Forskellen ligger i kerneproblematikken: ordblindhed handler om vanskeligheder med at koble bogstaver og lyde, mens hukommelsesproblemer handler om vanskeligheder med at indkode, lagre og genkalde information. Dog kan de vanskeligheder, ordblinde oplever med fonologisk bearbejdning – altså bearbejdningen af sproglyde – indirekte påvirke hukommelsen, især arbejdshukommelsen.6 Den konstante kamp for at afkode ord og stave korrekt kan optage en stor del af arbejdshukommelsens kapacitet, hvilket kan gøre det sværere at huske selve indholdet af det, der læses eller høres.
Arbejdshukommelsens rolle og udfordringer for ordblinde (med henvisning til dansk forskning)
Arbejdshukommelsen er det system i hjernen, der er ansvarligt for midlertidigt at lagre og bearbejde information, som vi har brug for i øjeblikket.7 Den spiller en afgørende rolle i mange kognitive processer, herunder læsning, forståelse og problemløsning. Nyere forskning, herunder studier refereret til i dansksprogede medier, indikerer, at ordblinde ofte har en svækket arbejdshukommelse, især når det drejer sig om at håndtere sproglig information.7 Hjernescanninger har vist, at der er mindre aktivitet i de områder af hjernen, der er forbundet med kontrol af information i arbejdshukommelsen hos ordblinde sammenlignet med ikke-ordblinde.7
Denne svækkede arbejdshukommelse kan have flere konsekvenser for ordblinde. For det første kan det gøre det sværere at fastholde enkeltlyde i ord, mens man læser eller staver, hvilket kræver ekstra energi og kapacitet.6 For det andet kan det påvirke læseforståelsen, da det bliver vanskeligere at holde styr på information fra tidligere i teksten, mens man læser videre. Endelig kan det også gøre det sværere at tilegne sig nyt ordforråd og fastholde information fra undervisning eller samtaler. Det er dog vigtigt at bemærke, at denne udfordring primært knytter sig til sproglig information, og at mange ordblinde har stærke visuelle og rumlige hukommelsesevner.8 Derfor kan hukommelsesstrategier, der tager højde for dette, være særligt effektive.
Effektive psykologiske teknikker til hukommelsesoptimering
Interesse og motivation som drivkraft for hukommelse
Det er almindeligt kendt, at vi husker ting bedre, når vi er interesserede i dem.1 Interesse og motivation spiller en afgørende rolle for vores opmærksomhed, og opmærksomhed er en forudsætning for, at information kan blive indkodet i hukommelsen. Når vi er motiverede for at lære noget, er vi mere tilbøjelige til at engagere os aktivt i læringsprocessen, stille spørgsmål og søge efter sammenhænge, hvilket alt sammen bidrager til bedre hukommelse.
For ordblinde, der måske har oplevet mange nederlag i forbindelse med læsning og skrivning, kan det være særligt vigtigt at fokusere på at skabe positive læringsoplevelser og vække interesse for det, der skal læres. Dette kan gøres ved at vælge emner, der er personligt relevante og engagerende, og ved at bruge læringsmetoder, der appellerer til deres styrker, såsom visuelle materialer, praktiske øvelser eller diskussioner. At sætte sig klare og opnåelige mål kan også øge motivationen og dermed forbedre hukommelsen.
Repetition og aktiv genkaldelse
Repetition er en grundlæggende teknik til at styrke hukommelsen.1 Når vi gentager information flere gange, hjælper vi med at flytte den fra korttidshukommelsen til langtidshukommelsen, hvor den kan lagres mere permanent. Det er dog ikke kun antallet af gentagelser, der er vigtigt, men også måden, vi gentager på. Aktiv genkaldelse, hvor man forsøger at huske information uden at kigge i materialet, er en særligt effektiv metode. Ved at tvinge hjernen til selv at hente informationen frem, styrker man de neurale forbindelser, der er forbundet med denne information.
For ordblinde kan det være nyttigt at bruge forskellige metoder til repetition. Spaced repetition, hvor man gentager information med gradvist længere intervaller, kan være særligt effektivt til at fastholde viden over tid. Selvevaluering, hvor man tester sig selv på det, man har lært, er også en god måde at aktivere genkaldelsesprocessen og identificere områder, hvor man har brug for yderligere repetition. Mindmaps, som vi vil komme tilbage til senere, kan også være et godt redskab til hurtigt at gennemgå og repetere information.1
Associations- og koblingsteknikker til at huske information
En anden effektiv psykologisk teknik til hukommelsesoptimering er at skabe forbindelser (associationer) mellem ny information og noget, man allerede kender. Vores hjerne er god til at huske information, der er forbundet med noget, der allerede er lagret i hukommelsen. Ved at skabe meningsfulde associationer gør vi det lettere for hjernen at indkode og genkalde den nye information.
Der findes mange forskellige associationsteknikker, man kan bruge. Man kan for eksempel bruge rim og remser til at huske lister af ord eller fakta. Akronymer, hvor man bruger forbogstaverne i en række ord til at danne et nyt ord, kan også være nyttige. For eksempel kan man bruge “HUSK” til at huske “Hvorfor Undersøge Sammenhængen mellem Kort og Lang”. Historier er også en stærk hukommelsesstøtte. Ved at væve den information, man gerne vil huske, ind i en fængende historie, gør man den mere mindeværdig. For ordblinde, der ofte har en stærk visuel hukommelse, kan det være særligt effektivt at skabe levende mentale billeder, der forbinder den nye information med noget kendt.1 For eksempel kan man forestille sig en person, man kender, der har det samme navn som en ny person, man lige har mødt.
Visualisering og mental billeddannelse for bedre fastholdelse
Visualisering, eller mental billeddannelse, er en kraftfuld teknik til at forbedre hukommelsen.10 Når vi skaber mentale billeder af information, engagerer vi vores visuelle hukommelsessystem, hvilket kan føre til en stærkere og mere holdbar hukommelsesspor. Dette er særligt relevant for ordblinde, der ofte har stærke visuelle evner.14
Teknikker til at udvikle evnen til at visualisere inkluderer at forestille sig informationen som en levende film eller et detaljeret billede i sit hoved. Jo mere levende og detaljeret billedet er, og jo flere sanser man involverer i visualiseringen (f.eks. lyd, lugt, følelse), desto bedre vil man typisk huske informationen. For eksempel, hvis en ordblind elev skal huske det engelske ord “apple”, kan han forestille sig et stort, rødt æble, mærke dets glatte overflade, dufte dets søde aroma og måske endda høre lyden af et bid. Mindmapping, hvor man bruger visuelle diagrammer til at organisere information, er også en form for visualisering, der kan være meget effektiv for ordblinde.11
Chunking: Opdeling af information i mindre, håndterbare enheder
Chunking er en teknik, hvor man opdeler stor information i mindre, mere håndterbare enheder, eller “chunks”.6 Vores arbejdshukommelse har en begrænset kapacitet, og ved at gruppere information sammen, kan vi øge mængden af information, vi kan huske på én gang. For eksempel er det lettere at huske et telefonnummer som 36 75 10 88 end som en ubrudt række af cifre.
For ordblinde kan chunking være en særlig nyttig teknik, da det reducerer belastningen på arbejdshukommelsen, som ofte er udfordret, især når det gælder sproglig information.6 Ved at opdele lange ord i stavelser, eller ved at gruppere relaterede informationer sammen i mindre bidder, kan ordblinde gøre det lettere for sig selv at huske og bearbejde information. For eksempel kan et langt ord som “psykologiske” opdeles i “psy-ko-lo-gis-ke”. Inden for læring kan man opdele et komplekst emne i mindre underemner og fokusere på at forstå og huske hver enkelt del, før man sætter det hele sammen.
Brug af flere sanser (multisensorisk læring)
Multisensorisk læring indebærer at inddrage flere sanser – syn, lyd, berøring, bevægelse – i læringsprocessen.1 Forskning viser, at når vi bruger flere sanser til at lære noget, skaber vi stærkere og mere robuste hukommelsesspor i hjernen. Dette skyldes, at informationen bliver bearbejdet i forskellige dele af hjernen, og disse forskellige bearbejdningsveje forstærker hinanden.
For ordblinde kan multisensoriske metoder være særligt effektive, da de giver alternative veje til at indkode information, der ikke udelukkende er afhængige af den sproglige bearbejdning, som kan være en udfordring.1 Eksempler på multisensoriske læringsmetoder inkluderer at lytte til lydbøger samtidig med at man læser teksten (hvis muligt), at bruge kroppen til at stave ved hjælp af tapping-teknikker, hvor man for eksempel tapper antallet af lyde i et ord med fingrene 16, eller at skrive bogstaver eller ord i luften eller i sand. Mindmaps, der involverer både visuelt input og ofte også taktile elementer (hvis man tegner dem i hånden), er også et eksempel på en multisensorisk læringsmetode.1
Anvendelse af hukommelsesteknikker i en dansk kontekst for ordblinde
Studieteknikker og notatmetoder (mindmaps, begrebskort, lydnoter – med henvisning til danske ressourcer som ordblindeforeningen)
I en dansk uddannelseskontekst, hvor der ofte er store mængder af læsestof, kan effektive studieteknikker og notatmetoder gøre en stor forskel for ordblinde.1 Traditionelle skriftlige notater kan være tidskrævende og frustrerende på grund af stavevanskeligheder. Her kan alternative metoder som mindmaps og begrebskort være særligt værdifulde.1 Mindmaps er visuelle diagrammer, der bruges til at organisere information omkring et centralt emne, med ideer og underemner, der forgrener sig ud fra midten. Dette format kan hjælpe ordblinde med at skabe et overblik over komplekse informationer og se sammenhænge på en måde, der er mere intuitiv end lineære notater.1 Begrebskort er en anden visuel metode, der er god til at tydeliggøre relationer mellem forskellige begreber.1
Lydnoter er en anden vigtig studieteknik for ordblinde i Danmark.1 Ved at optage forelæsninger og undervisning kan man fokusere på at lytte og forstå informationen i selve situationen og efterfølgende lytte optagelsen igennem igen for at repetere og fastholde viden. Programmer som AudioNote giver mulighed for at kombinere lydoptagelser med skriftlige noter eller billeder af slides, hvilket kan være en stor hjælp.1 Ordblindeforeningen i Danmark tilbyder ofte vejledning og materialer om studieteknikker, der er særligt tilpasset ordblinde studerendes behov.1 Deres studiestrategi-guide indeholder konkrete råd og værktøjer til notatteknik og hukommelsesstrategier, der er værd at undersøge nærmere.
Praktiske eksempler på brug af teknikker i skolen, uddannelse og hverdagslivet i Danmark
Forestil dig en ordblind gymnasieelev, der skal lære en række nye engelske gloser. I stedet for blot at skrive ordene ned og forsøge at huske dem, kan eleven bruge visualisering. For ordet “chair” kan eleven forestille sig sin yndlingsstol derhjemme, måske endda mærke hvordan den føles at sidde i. For et mere abstrakt ord som “freedom” kan eleven visualisere en fugl, der flyver frit på himlen. Ved at skabe disse mentale billeder bliver ordene mere konkrete og lettere at huske.
En ordblind studerende, der kæmper med at huske lange historiske årstal, kan bruge chunking. I stedet for at forsøge at huske “1849” som ét tal, kan han opdele det i “18” og “49” og måske knytte det til to kendte begivenheder, der fandt sted i disse årtier.
I hverdagen kan en ordblind voksen, der har svært ved at huske navne på nye kolleger, bruge associations- og koblingsteknikker. Hvis en ny kollega hedder Peter, kan han tænke på en anden Peter, han kender, eller måske associere navnet med noget karakteristisk ved den nye kollegas udseende eller personlighed.
Illustrative scenarier, der viser, hvordan ordblinde kan anvende råd og værktøjer i praksis
Anna er en ordblind gymnasieelev, der har svært ved at huske de mange informationer i historie. Hendes læsevejleder har introduceret hende for mindmapping. Når Anna læser et kapitel om Reformationen, tegner hun et mindmap. I midten skriver hun “Reformationen”. Ud fra dette trækker hun grene med nøgleord som “Martin Luther”, “95 teser”, “Aflad”, “Bogtrykkerkunsten” og “Konsekvenser”. For hver gren tilføjer hun yderligere underpunkter og små tegninger, der hjælper hende med at visualisere informationen. Når hun skal forberede sig til eksamen, kan hun hurtigt få et overblik ved at kigge på sit mindmap og nemmere genkalde sig de vigtigste detaljer.
Jesper er ordblind og arbejder som projektleder. I vigtige møder bruger han programmet AudioNote på sin tablet til at optage samtalen. Han markerer undervejs de tidspunkter, hvor der bliver truffet vigtige beslutninger eller givet specifikke opgaver. Efter mødet lytter han optagelsen igennem, fokuserer på de markerede steder og sikrer sig, at han har husket alle detaljer korrekt. Dette hjælper ham med at holde styr på sine opgaver og deadlines uden at skulle stresse over at huske alt fra hukommelsen.
Maria er mor til en ordblind dreng på 7 år, der har svært ved at lære alfabetet. Hun har læst om multisensorisk læring og beslutter sig for at prøve nogle teknikker. Hun fylder et fad med sand, og sammen med sin søn skriver hun bogstaver i sandet, mens de siger bogstavets navn og lyden. De bruger også modellervoks til at forme bogstaverne og synger alfabetssangen samtidig. Ved at inddrage både syn, lyd og berøring bliver læringen mere engagerende og effektiv for hendes søn.
Danske ressourcer og støttemuligheder for ordblinde med hukommelsesudfordringer
Ordblindeforeningen i Danmark og deres tilbud
Ordblindeforeningen i Danmark er en medlemsforening, der aktivt arbejder for at hjælpe de mere end 400.000 ordblinde og deres pårørende i Danmark.17 Foreningen arbejder for generel anerkendelse af ordblindhed og udbreder kendskabet til vilkår og muligheder for mennesker med ordblindhed.17 Ordblindeforeningen tilbyder en række ressourcer og aktiviteter, herunder rådgivning om skole, uddannelse og job, udgivelse af Ordblindemagasinet, og afholdelse af lokale og landsdækkende arrangementer.17 Selvom foreningens primære fokus ikke er direkte hukommelsestræning, tilbyder de vejledning om studieteknikker og brug af hjælpemidler, som indirekte kan være en stor hjælp for ordblinde med hukommelsesudfordringer.1 Deres Vejledningscenter kan kontaktes på telefon 69 13 80 07 for gratis, professionel rådgivning.18 Medlemskab af Ordblindeforeningen giver adgang til yderligere ressourcer og støtte.17
Nota – nationalbiblioteket for mennesker med læsevanskeligheder
Nota er Danmarks nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder, herunder ordblindhed.3 Nota tilbyder gratis adgang til en stor samling af litteratur i alternative formater, primært lydbøger og e-bøger.3 For ordblinde kan lydbøger være en uvurderlig ressource, da de giver mulighed for at tilegne sig viden og nyde litteratur uden at skulle kæmpe med den ofte vanskelige læseproces.1 Ved at lytte til lydbøger kan ordblinde fokusere på at forstå og huske indholdet, hvilket kan være en stor aflastning for hukommelsen. For at blive medlem af Nota skal man dokumentere, at man har en læsevanskelighed.22 Med mere end 250.000 medlemmer er Nota en vigtig støtte for ordblinde i Danmark.22
Andre relevante danske organisationer og eksperter inden for området
Ud over Ordblindeforeningen og Nota findes der flere andre organisationer og initiativer i Danmark, der tilbyder støtte til ordblinde. Specialpædagogisk Støtte (SPSU) tilbyder specialpædagogisk rådgivning og støtte til elever og studerende med ordblindhed i uddannelsessystemet. Voksenuddannelsescentre (VUC) tilbyder ordblindeundervisning for voksne, hvor man kan få hjælp til at udvikle læse- og skrivestrategier og lære at bruge IT-hjælpemidler.13 Der findes også private udbydere af ordblindeundervisning, såsom Ordblindetræning, der har specialiseret sig i intensive ugekurser og har dokumenteret gode resultater.23 Personer som Mikael Højbjerg og Thomas Mose fra Ordblindetræning er anerkendte eksperter inden for ordblindhed og læsestrategier i Danmark.23 For at finde yderligere information og hjælp kan man også besøge hjemmesider som ordblindhed.dk og etlivsomordblind.dk, der samler viden og ressourcer for ordblinde.1
For at give et bedre overblik over de danske ressourcer, kan følgende tabel være nyttig:
Organisation/Ressource Navn | Kontaktoplysninger | Type af Hjælp/Vejledning | Fokus på Hukommelse/Læring |
Ordblindeforeningen i Danmark | Tlf: 36 75 10 88, kontor@ordblind.org, www.ordblindeforeningen.dk | Rådgivning, medlemskab, Ordblindemagasinet, arrangementer | Indirekte via studieteknikker og hjælpemidler |
Nota | www.nota.dk | Lydbøger, e-bøger | Direkte ved at aflaste læseproces |
SPSU | www.spsu.dk | Specialpædagogisk støtte | Indirekte via kompenserende strategier |
VUC | Find lokalt VUC | Ordblindeundervisning | Direkte og indirekte via strategier og hjælpemidler |
Ordblindetræning | www.ordblindetraening.dk | Intensive ugekurser, mentorundervisning | Direkte fokus på læse- og stavestrategier |
Statistik og faglig viden om ordblindhed og hukommelse i Danmark
Statistikker viser, at ordblindhed er en udbredt udfordring i Danmark, idet mellem 5 og 12 procent af befolkningen menes at være ordblinde.3 Siden indførelsen af den nationale ordblindetest i 2015 er omkring 20.000 danskere årligt blevet testet og konstateret ordblinde.22 Dette understreger vigtigheden af at have effektive strategier og ressourcer til rådighed for denne store gruppe mennesker.
Forskning, herunder studier refereret til i danske medier, peger på, at mange ordblinde har en svækket arbejdshukommelse, især når det gælder sproglig information.7 Dette betyder, at de psykologiske teknikker til hukommelsesoptimering, der er beskrevet i denne artikel, kan være særligt relevante og værdifulde for ordblinde i Danmark.
Danske fagfolk, herunder læsevejledere og undervisere, understreger vigtigheden af at bruge IT-hjælpemidler og kompensatoriske strategier for at støtte ordblinde.29 Helle Bundgaard Svendsen og Dorthe Klint Petersen, begge erfarne læsevejledere, fremhæver, at lærere skal være kompetente i at integrere læse-/skriveteknologi i undervisningen for at motivere ordblinde elever.29 Jesper Sehested, en ordblind forfatter og foredragsholder, understreger vigtigheden af at fokusere på ordblinde elevers styrker og motivere dem, samt at bruge flere sanser i læringsprocessen.14 Mikael Højbjerg og Thomas Mose fra Ordblindetræning har udviklet undervisningsmetoder og materialer, der er specielt designet til at hjælpe ordblinde med at forbedre deres læse- og stavefærdigheder.23 Deres erfaring viser, at en systematisk og multisensorisk tilgang er afgørende for at opnå gode resultater.
Konklusion
At optimere hukommelsen er en vigtig faktor for succes og trivsel for alle, og særligt for ordblinde, der ofte kæmper med at bearbejde skriftlig information. Psykologiske teknikker som at øge interessen og motivationen, bruge repetition og aktiv genkaldelse, skabe associationer, visualisere information, opdele information i mindre enheder (chunking) og inddrage flere sanser (multisensorisk læring) kan være særdeles effektive redskaber.
I Danmark er der heldigvis en række ressourcer og organisationer, der kan støtte ordblinde med hukommelsesudfordringer. Ordblindeforeningen tilbyder rådgivning og vejledning om studieteknikker, Nota giver adgang til lydbøger, og VUC samt private udbydere som Ordblindetræning tilbyder specialiseret undervisning. Statistikker bekræfter, at ordblindhed er en udbredt problematik i Danmark, og forskning peger på, at mange ordblinde oplever udfordringer med arbejdshukommelsen. Derfor er det afgørende, at ordblinde og deres støttepersoner er opmærksomme på de tilgængelige teknikker og ressourcer.
Med de rette strategier og værktøjer kan ordblinde i Danmark i højere grad overkomme hukommelsesudfordringer og opnå deres fulde potentiale i uddannelse, arbejde og hverdagsliv. Det er vigtigt at huske, at ordblindhed ikke er en begrænsning, men en anderledes måde at lære på, og at der findes mange veje til at kompensere for vanskelighederne og udnytte de ofte stærke andre evner, som mange ordblinde besidder.